29.5.2015

Komatsu WA250PZ-6 -pyöräkuormaaja ääriolosuhteissa: Työturvallisuutta ja valimonkestävää varustelua

Harjavaltalaisen Niemisen Valimo Oy:n työkoneilla on kirjaimellisesti kuumat paikat. Valimokuona ja kipinöivä, sula rauta vaativat erikoisvarustelua sekä luotettavuutta jo työturvallisuudenkin takia.

Niemisen Valimo on toiminut samalla paikalla Harjavallassa jo vuodesta 1928. Yritys kuuluu norjalaiseen Cappelen Holding AS -ryhmään ja työllistää 40 henkilöä erilaisissa metallialan ammattitehtävissä. Valimossa tehdään erilaisia valurautaisia tuotteita julkiselle sektorille ja teollisuuteen. Lisäksi yritys valmistaa tilaustyönä teollisuuden alihankintavaluja konepajateollisuudelle. “Kaikki yrityksemme tuotteet valmistetaan ympäristöystävällisesti kierrätysmetallista”, kertoo toimitusjohtaja Lasse Hakkarainen.

Lähtökohtana luotettavuus

“Pitkän harkinnan jälkeen päätimme luopua koneurakoinnin ulkoistamisesta. Halusimme taloon luotettavan koneen, joka lähtee käyntiin ja kestää valimon kovat olosuhteet. Ellei kone ole aamulla käytettävissä, edessä on kallis päivä”, Lasse toteaa. Valinta tehtiin Suomen Rakennuskoneen Pertti Tuomen ammattitaidolla sekä luotettujen ammattilaisten suosituksilla.

Lopulta Niemisen Valimolle hankittiin Komatsu WA250PZ-6. “Kun 20 konetta vastaavassa ympäristössä jatkuvasti käyttävä tuttuni suositteli Komatsua, päätös oli selvä. Olemme Komatsuun erittäin tyytyväisiä. Kone tuli meille marraskuussa 2014, ja vaikka tunteja on kertynyt vasta vähän, olemme vakuuttuneita; sula- ja romurauta liikkuu, siilot täyttyvät ja piha puhdistuu kauhan käänteessä. Komatsun avulla teemme tehokkaimpia työtunteja, eivätkä kuljettajat joudu odottelemaan niin sanotusti reservissä”, Lasse jatkaa.

Kipinöivää palvelua

Lasse kiittää erityisesti Suomen Rakennuskoneen palvelua. ”He ovat olleet meihin aktiivisesti yhteydessä ja auttaneet koneen valinnassa, varustelussa ja koeajossa. Emme ole helppo asiakas, jonka tarpeet olisivat heti selvillä. Vakiokone ei sovellu valimolle, joten myyjän ammattitaito on ensisijaisen tärkeää.

"Urakoitsijan koneissa ongelmana oli jatkuva renkaiden puhkeaminen ja kömpelyys”, Lasse kertoo. Uusi Komatsu varusteltiin normaalia pienemmillä umpikumirenkailla, jotka kestävät teräviä raudanpaloja, metallilastuja ja kuumuutta, sekä lisäävät ketteryyttä. Ratkaisut ovat tärkeitä jo työturvallisuuden kannalta.

Myös koneen kuljettaja Janne Rantanen on hankintaan tyytyväinen: “WA250 on käteen sopiva, hiljainen ja riittävän voimakas kone. Kavennetut renkaat lisäävät ketteryyttä ahtaissa paikoissa. Totuttelun jälkeen joystick ja suunnanvaihtomekanismi ovat osoittautuneet toimiviksi, ja kaltaiseni isompikin kaveri mahtuu ohjaamoon.”

Lue lisää:

www.niemisenvalimo.fi