12.3.2015

Kolmen Komatsun kauppa

Tuliterät Komatsut lähtivät Pirkkalasta Kaarinaan, Hämeenkyröön ja Eurajoelle.

Kuvassa vasemmalta alkaen: Koulutuspäällikkö Juha Alakoski, Suomen Rakennuskone Oy; Jukka Tuominiemi, JST Kuljetuspalvelut Oy; Tomi Sauhula, Maarakennusyrittäjä; Aluemyyntipäällikkö Pentti Vaskimäki, Suomen Rakennuskone Oy; Aluemyyntipäällikkö Pertti Tuomi, Suomen Rakennuskone Oy; Markku Suominen, LM-Suomiset Oy

Suomen Rakennuskoneen pihamaalla Pirkkalassa odottelee talvisena perjantai-iltapäivänä komeassa rivissä kolme Komatsua. Pian saapuvat paikalle myös koneiden uudet omistajat Tomi Sauhula, Jukka Tuominiemi ja Markku Suominen.

Tyytyväisiä myyjiä Komatsujen kupeessa edustavat Suomen Rakennuskoneen Pirkanmaan aluemyyntipäällikkö Pentti Vaskimäki ja Lounais-Suomen aluemyyntipäällikkö Pertti Tuomi. Ensin viimeistellään paperit, sitten ihastellaan kotvan koneita ja kohta lähtevät tuliterät Komatsut Kaarinaan, Hämeenkyröön ja Eurajoelle.

Mutta ennen kuin Komatsut poistuvat Pirkkalasta, jututetaan hetki koneiden omistajia.  Ensimmäisenä puheenvuoron saa kaarinalainen maarakennusyrittäjä Tomi Sauhula, jonka valinta on pyöräalustainen PW 148 -kaivukone.

”Minulla on hyvät kokemukset Komatsusta. Olen ajellut tela-alustaisella Komatsulla melkein 20 000 tuntia, ja se on toiminut kaikin puolin mainiosti. Uskon, että tämä uusikin kone on hyvä, kestävä ja monipuolinen. Kaupantekokin sujui oikein hyvin.”

”Tämä malli sopii varmasti juuri meidän hommiimme, kun teemme talonrakennustöitä, viemärinkorjauksia ja muita korjauksia. Tässä on pihdit varusteena ja tolppahommia voi tehdä ja puita sun muita nostella pois edestä. Meitä on neljä työntekijää ja viisi kaivinkonetta. Töitä on piisannut ainakin toistaiseksi. Ei ole tarvinnut jouten olla”, Tomi Sauhula kertoilee.

Tarkka sen olla pitää

Sittenpä siirrymme vähän jykevämmän koneen ääreen. Sastamalan Häijäässä toimivan JST Kuljetuspalvelut Oy:n yrittäjä Jukka Tuominiemi seisoo tela-alustaisen Komatsu PC 190 LC:n vieressä. Tämä kone menee yrityksen aputoiminimen eli JST Kierrätys- ja Ympäristöpalvelujen käyttöön Hämeenkyröön.

”Me luotamme, että Komatsu on hyvä kone, vaikkei meillä aiemmin olekaan merkistä kokemusta. Uskomme, että tässä on laatu kohdallaan. Tule kysymään viiden vuoden päästä uudelleen!” Tuominiemi tokaisee.

”Tämä tulee meille purkuhommaan ja lajitteluun, jokapäiväiseen työhön ja ympäri vuoden. Pääasiassa purkujätteen lajittelutöihin kuten tuosta kourasta näkee. Luotamme, että myös huolto pelaa.”

”Erittäin hyvältä tämä on tuntunut käteen. Ohjaus on todella tarkan oloinen. Meidän työssämme koneen pitää olla viimeisen päälle tarkka. Se ei saa hyppiä kymmentä senttiä sinne tänne. Laitteella pitää pystyä ottamaan rautanaula kasasta, semmoista nyhväämistä meidän hommamme on. Ja on tässä tarvittaessa voimaakin”, Tuominiemi tarinoi.

Janne Salosen ja Jukka Tuominiemen omistama JST Kuljetuspalvelut Oy on perustettu 2008. Vuotta myöhemmin kuljetuspalveluiden rinnalle tulivat kierrätys- ja ympäristöpalvelut. Yritys työllistää kuusi henkeä.

Odotukset korkealla

Kolmantena haastatteluun astelee yrittäjä Eurajoelta, LM-Suomiset Oy:n toimitusjohtaja Markku Suominen. Hänen yrityksensä hankinta on pyöräalustainen Komatsu PW 148 älykkäällä Novatron-ohjausjärjestelmällä varustettuna. Jukka Tuominiemen tavoin Markku Suominen on juuri hankkinut elämänsä ensimmäisen Komatsun.

”Halusin kokeilla uutta merkkiä. Meillä on paljon muita merkkejä, emme ole koskaan olleet vain yhden merkin talo. Sillä oli iso merkitys, että myyjä – tässä tapauksessa Pertti Tuomi – on jaksanut kuunnella asiakkaan ajatuksia ja toiveita. Luottamukseenhan kauppa perustuu. Hinta-laatusuhde ja takuuehdot olivat isona syynä kauppojen syntymiseen”, Markku Suominen sanoo.

”Odotukseni ovat korkealla. Koeajossa tämä tuntui hyvältä. Pian se nähdään, täyttyvätkö odotukset, kun vien koneen kuskeillemme.”

Tehokkuutta urakointiin

Koneyrittäjäin liiton varapuheenjohtajanakin toimivalla Suomisella on nuorehkoksi mieheksi rutkasti kokemusta kaivinkoneista.

”Sain 14-vuotiaana maatalon nuorimpana poikana tahtoni läpi, ja ostimme ensimmäisen kaivinkoneen. Ensin lähdettiin naapuritiloille kaivamaan. Sittemmin luin ylioppilaaksi ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi. Vuonna 2001 perustin isäni ja veljeni kanssa osakeyhtiön. 2004 ryhdyimme täysipäiväisesti ja ympärivuotisesti tekemään tie- ja maarakennustöitä.”

”Nyt perheyrityksessämme on 15 työntekijää ja 8 kaivinkonetta. Kunnallistekninen rakentaminen on  leipälajimme. Olemme pyrkineet koko ajan keskittymään pääurakoitsijatason urakointiin. Yrityksemme liikevaihdosta tulee noin 95 prosenttia urakoinnista.”

”Meillä on Novatronit viidessä kaivinkoneessa. Haemme tehokkuutta urakointiin ja olemme vahvasti panostaneet koneautomaatioon. Meitä kiinnostaa ennen kaikkea, miten me saamme oman urakointiketjun tuottamaan”, Markku Suominen selostaa yrityksensä toimintafilosofiaa.

LM-Suomiset Oy operoi laajalla alueella. Töitä on viime aikoina tullut tehtyä muun muassa Kaarinassa, Jämijärvellä ja Punkalaitumella – kotiseudun lisäksi.

”Työt painottuvat vahvasti kunnallistekniikkaan. Töissä pitää olla sitä teknistä toteuttamista enemmän kuin monttu auki, monttu kiinni -työtä. Valittu linja on toiminut hyvin. Nytkin kaikki ovat töissä eikä yhtäkään miestä ole tähänkään talveen tarvinnut lomauttaa”, Markku Suominen sanoo – ja hyppää upouuden Komatsunsa hyttiin.