29.11.2013

Kevitsan kaivokselle Euroopan suurin hydraulinen lastauskone

FQM Kevitsa Mining Oy panostaa energiaa säästävään tuotantoon. Nyt kaivoksella jyrisee Euroopan suurin sähkökäyttöinen lastauskone, Komatsu PC8000 FS E.

Kuva: Aatu Käyhkö.

Kevitsan kaivoksen tärkeimmät suunnittelukriteerit ovat alusta asti olleet paitsi tehokkuus ja turvallisuus, myös ympäristöarvojen huomiointi ja energiansäästö. Näin ollen koneilla on saavutettava mahdollisimman suuri tuottavuus kulutettua energiayksikköä kohden. Kaivoksen syventyessä ja kuljetusmatkojen pidentyessä energiatehokkuus turvaa kaivoksen kannattavuutta myös tulevaisuudessa.

Uuden PC8000 FS E -kaivinkoneen vastaanottaa käyttöön kaivoksen johtaja Andrew Reid ja kaivososaston päällikkö William White. Luovuttajina toimivat Komatsu Mining Germany GMbH:n toimitusjohtaja tohtori Norbert Walter ja markkinointipäällikkö Peter Buhles sekä Tecnosumit:n toimitusjohtaja Wilfried Tschich ja Suomen Rakennuskone Oy:n toimitusjohtaja Kari Kokkonen. Valmistajan puolelta luovutukseen osallistuvat myös kaivoslastauskoneiden myyntipäällikkö Thomas Harsk Komatsu Mining Germany:ltä ja Nicolas Russeau Komatsu Europelta. Kuva: Aatu Käyhkö.

Lastaustehon lisäämiseksi kaivokselle hankittiin hydraulinen tela-alustainen kaivukone Komatsu PC8000 FS E. Painoa jättiläisellä on 762 tonnia ja se lastaa käytössä olevat 300 tonnia kantavat louhosautot neljällä kauhallisella. PC8000 FS E on pistokauhakone, jonka kauhan koko vakiona on 42 kuutiometriä. Kevitsassa ominaispainoltaan raskasta kiveä lastattaessa käytetään 36 kuutiometrin kauhaa. Koneen ansiosta lastauskapasiteetti kasvoi 30 000 tonnia vuorossa.

Kuva: Aatu Käyhkö.

PC8000 FS E on kaivoksen kolmas tuotantolastaukseen käytettävä laite. Vuoden 2011 lopulla kaivokselle hankittiin 536 tonnia painava ja 26 kuutiometrin kauhalla varustettu Komatsu PC5500 FS E -kaivukone. Vuoden 2012 alusta pienet lastaukset on tehty 230 tonnia painavalla, 17 kuutiometrin kauhalla varustetulla Komatsu WA1200-6:lla, joka on maailman suurin mekaanista voimansiirtoa hyödyntävä pyöräkuormain. Apukoneena kaivosalueella toimii myös hydraulinen kaivukone Komatsu PC1250-8.

Suomen Rakennuskone Oy on tehnyt Kevitsan kaivoksen kanssa tuotetukisopimuksen. Kaivoksella työskentelee kahdeksan hengen Komatsu-huoltoryhmä.

Kanadalaisen First Quantum Minerals Ltd:n tytäryhtiö FQM Kevitsa Mining Oy aloitti kaivostoiminnan Sodankylän Petkulassa vuonna 2012. Kaivos ja sen yhteydessä oleva rikastamo tuottavat nikkeli- ja kuparirikastetta. FQM Kevitsa Mining Oy on investoinut Kevitsan kaivokseen noin 400 miljoonaa euroa, ja luonut samalla yli 300 vakituista työpaikkaa Sodankylään. Lisäksi kaivoksella työskentelee noin 200 aliurakoitsijaa. Laitos on suunniteltu ja rakennettu suomalaisin voimin. Yhtiö on hakenut lupaa kaivoksen laajentamiseen, mikä merkitsee lisäinvestointeja, ja lisää työtä suomalaisille kaivosalan ammattilaisille.

Lisätietoja:

Andrew Reid, kaivoksen johtaja, FQM Kevitsa Mining Oy

Puh. +358 16 451 100

Kari Kokkonen, toimitusjohtaja, Suomen Rakennuskone Oy

Puh. 050 555 4950